Jumaat, 8 Ogos 2008

Beringat Sebelum Terlambat


SIAPAKAH AKU..? MAMPUKAH AKU..? MUHASABAH DIRI ANDA

Kalau kita seorang Bussines Man, Managing Director atau apa
saja jawatan tinggi dipanggil " Key Man" patut ada Takaful...dengan
Takaful bukan sahaja Ratusan malah Jutaan ribu
utk "Key Man"/ pekerja sebagai pampasan dan menghargai jasa mereka..
prestasi syarikat akan meningkat..malah..menjimatkan
wang Syarikat utk membayar pampasan...

Kita bukan jutawan....Kalau kita jutawan, Kita tak perlu takut sbb semua mampu, Sebab kita boleh buat rawatan kimoterapikanser di Los Angeles, US Ratus - ratus ribu, high class facilities, mampu in and out,Buat rawatan sambil bercuti, apa nak bagi.....

Kita bukan Aktress yg terkenal... pun tak lepas dari kanser,Ye la kanser tak pilih bulu, Pun tak cukup duit rawat kanser, Tapi takpa, masuk paper Berita Harian, Metro,Utusan dan macam2 mintak derma,Masuk TV3 mintak ringankan beban...

Mcm2 persatuan bagi derma, Zakat Selangor bagi RM 30 000,orang lain boleh dapat ke mcm ni ? RM 90 000 bukan senang nak cari, Berlakon satu filem di bayar RM 60 000, setahun 3 filem dah RM 180 000,banyak gaji ni, Tak masuk drama dan iklan, Mcm ni punya kaya pun kena mintak derma lagi.....

Gaji you + husband ada RM180,000 setahun ?RM100,000? RM 30,000 ?

Alahai sedihnya.... Kanser tak pilih bulu, Hari ni sihat,bulan depan tengok2 kanser dah stage 3,14 hari ketumbuhan 5cm dah jadi 10 cm,1 dari 19 wanita menghidap kanser setiap tahun ???? Bila giliran kita agaknya ??

Hospital kerajaan yang macam pasar basah... boleh setel cepat ke? Bukan nak hentam Hospital Kerajaan, Facilities dan kepakaran Hospital Kerajaan dan Swasta setanding.... Tapi Doktor Kerajaan sendiri cakap, Kes elektif mcm kanser atau jantung, atau kritikal, eloklah jangan ditangguh rawatan,mcm mana nak cepat? sbb kita tak mampu....nak rawatan cepat kena pergi hospital swasta,hospital swasta paham2 lah,bisnes tetap bisnes,

RM 20 000, buat kimo saja, satu cycle je, tak masuk rawatan yang lain,Bila dah kena, ada yang bergadai rumah,ada yang bergadai tanah,

Kos rawatan + kos sara hidup (dah sakit tak bleh p kerja dah...)Boleh cecah RM 100 000.. ada yang lebih..Kalau duit rawatan + duit sara hidup +kos rawatan susulan RM 150 000, mcm mana ?

Simpan sendiri RM 200 sebulan...10 tahun belum cukup RM 100 000..Kalu simpan RM 200 di Takaful, esok dah ada dana kecemasan RM 150 000,Kalau tak dak jadi apa2 dapat balik Modal + Investment...Ni pun tak boleh paham ka ?

Setengah orang kedekut..kalau tak kedekut,mungkin tak paham, beli kereta bayar RM 500 boleh, RM 1500 pun takper, asal bergaya, beli emas ribu - ribu sanggup, tapi nak bayar 5% dari gaji bulan utk kecemasan rasa mahal,sedangkan benda ni wajib + penting,dana kecemasan la katakan,

kalau ada RM 150 000 dalam bank hari ni takpa,tapi kalu ada kecemasan,RM 150 000 kena guna,habis lah duit you,kena kumpul balik….kan ke baik kalau orang lain bagi RM150,000 utk kecemasan,Mahal? RM200 mahal?RM 150 mahal gak ? RM 90 mahal lagi ????

Orang Cina bila dapat 1st gaji diorang tak plan nak beli kereta Honda,Orang Melayu bila dapat 1st gaji terus plan nak beli kurang2 Waja,

Orang Cina bila dapat 1st gaji,diorang pikir Investment, pikir Insurance,

Orang Melayu bila dapat 1st gaji diorang pikir nak pakai kereta apa?,sport rim 17 inci wajib,

Perancang kewangan kata, utk kereta tak lebih 12% dari gaji bulan,Gaji RM 2500 sebulan, patut beli kereta yg bayar bulan RM 300/sebulan,Wira second ok la..kenari second ke..utk permulaan.....

Tapi… ramai tak ikut..gaji RM 2500, beli kereta Honda City RM600/sebulan.....
24% dah tuh.. Perancang kewangan kata, 60% gaji utk hutang + perbelanjaan,40 % utk investment + dana persaraan + insurance, Orang melayu 99% gaji utk hutang +belanja sara hidup... 1 % utk simpanan...Berapa kerat je orang melayu ada RM 50 000 cash dalam bank lepas 5 tahun bekerja..

Bila orang suruh beli Takaful / insurance.....mahal...tak cukup bulan2 nak bayar......pakat2 la betulkan kedudukan kewangan korang semua....

Orang Kerajaan berlagak, Penyakit dan rawatan semua di tanggung, Betul tu….Habis hari2 orang kerajaan masuk paper mintak derma mcm maner?

Kita bukan orang berada, Bukan juga adik Menteri,Menteri dan PM sendiri pun cari hospital swasta utk rawatan,kat US lagi tuh,

Pegawai jabatan jer? clerk jer?Pegawai sains jer?Ketua Jabatan? Pensyarah?Ok la skit dengar bunyi nya,OK sebulan lagi datang balik buat Test tu Test ni,OK tunggu result 2 minggu,OK kena tunggu giliran buat pembedahan,mungkin 3 bulan lagi,Senarai list 10 muka surat,tahun depan pun ada nak dapat giliran,mintak maaf cakap, inilah realiti......

Orang kerja Swasta lagi lah tak sedar diri, Konon - konon Multi Nasional Company...Majikan Cover la katakan...Berapa ribu beb ? Sampai bila beb ? Berapa limit beb ? 8 bulan kena kanser tak pi kerja, Majikan nak cover lagi ker beb ????pencen umur 55 thn habis takdak coverage dah...

86% warga tua melayu sekarang tiada coverage insurance..golongan ni berada di tahun akhir 1970an dan 1980an...

tengah kuat kerja mcm kita,tapi masa tu insurans tak famous di kalangan orang melayu, haram...sekarang ada satu pilihan jer lah...hospital kerajaan...kalau nak ke hospital swasta...kena cari dana sendiri...EPF?Untuk persaraan pun tak cukup inikan pula nak tanggung Medical...

Sekarang banyak company besar2 beroperasi di Malaysia,Tapi sampai bila ?Itu pun kalau majikan masih sudi beroperasi di Malaysia,

Bisnes is bisnes,bukan badan kebajikan atau welfare...kalau kos operasi dah mahal...pegi tempat lain la jwbnya..nak beli Takaful masa umur 55? Besar belanja nya beb..itu pun kalau layak...

Majikan paling besar dalam Malaysia..adalah Kerajaan Malaysia,Insyallah dah berpuluh tahun beroperasi..tak bungkus...walaupun kalah byk di PRU12 baru2 ni,..takper.. Majoriti mudah dalam tangan...

Alahhhh...kalu PAS ker PKR kerperintah Malaysia pun,kerajaan tetap jalan mcm biasa...

Kerja Kilang besar mana pun,risiko nak bungkus tetap ada,US dah meleset,Kilang US kat Msia ni byk dalam bahaya...Kat Malaysia pun operator kilang Melayu dah skit…berlambak Bangla, Vietnam , Nepal... murah...Sikit hari lagi, depa pakat – pakat pindah Operasi pi Bangla...Hampa ternganga....Tu pun masih tak sedar diri lagi..

IKM-HUKM Hospital yg terbaik dari segi facilities bagi rawatan kanser,Hospital Kerajaan nih…Hospital Swasta n Kerajaan kadang2 akan refer sini,Sini ada golongan yg tak perlu bayar,atau bayar seminimum yg mungkin,Ada yang kena bayar 100%..bagi yang ada coverage insurance,atau TOKEY KILANG,Boleh buat loan nak buat rawatan disini...buat loan ?Cukup la loan rumah, loan kereta dah beban dah.....

Kebarangkalian nak jatuh dalam GROUP tak payah bayar sangat lah rendah..Second group kena bayar skit.skit berapa skit...RM 20 ribu ? RM 30 ribu ?Tengok kes ler...So, are we hoping for the luck to fall in the Not Need Pay Group ??Husband kerja, wife kerja...boleh bayar bulan - bulan aper ....

Ibarat guna Kad kredit ler,Kad kredit Visa Jammed,Gunerlah pulak Kad Mastercard,(Mana2 yg pakai kad kredit,stop dan tukar pada Kad Debit plak...)Bila jalan jauh, spare tyre kena ada,Jahanam satu tayar,ada lagi satu tyre spare..

Sama juga kes you,Mana boleh dapat rawatan kerajaan,pergi la takda masalah,Tapi bila lambat dan waiting list panjang,pegi la hospital swasta nak cepat...(dengan coverage insuran la yer...)

Kanser bila dah kena, keluarga merana,isteri kena kanser suami merana,suami kena kanser isteri merana,kehilangan keluarga tersayang taktau nak cakap ler sedihnyer,Kesian anak2...

Gaji Laki bini RM 2500 + RM 2500..Wow.. RM 5000, satu tumbang...tinggal RM 2500 jer..dah la tak cukup...nak tanggung kos rawatan kanser lagi..kalau takdak insurans.....masuk paper ler mintak derma..tanggung sakit memang perit,takda duit nak buat rawatan lagi tambah pedih,

Ajal dan maut di tangan tuhan akhirnya Kalau dah sampai ajal, pergi jua...Sekurang2nya kita mencuba,dapatkan rawatan terbaik,

Jangan nanti terkilan salah kan diri sendiri,Sbb lambat dapat rawatan...Why lambat ? tak der duit..

Suami-suami yang menyayangi isteri...Isteri - isteri yang menyayangi suami..Lepas baca nukilan nih,bincang - bincanglah sesama sendiri,Suami belikan Takaful untuk isteri...Takkan isteri nak beli untuk suami..Apa2 pun bolehlah...

Nasihat saya...Takaful atau Insurans ..hanya boleh dibeli dengan KESIHATAN,Hanya orang yang SIHAT je ..boleh beli insurans atau Takaful…You mampu bayar RM 500 sebulan pun,Bila dah SAKIT, orang tak pandang dah,

Nukilan ni bukan nak perli saper2,Just nak bukak minda jer,Mintak maaf kalau ada yang terasa,Sementara sihat, eloklah beringat..

Bila dah sakit...Wallahulalam....tak kira...Kita jutawan / org berada sekali pun...
atau sesiapa sahaja..inginkan kesembuhan segera...baru terasa betapa nikmat semasa dianugerah kesihatan ...malah sanggup membelanjakan
apa sahaja untuk kesembuhan segera...

Khamis, 7 Ogos 2008

Prudential BSN Takaful Berhad


About Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN)

Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN) was given the approval to operate a Takaful business from Bank Negara Malaysia in early 2006. PruBSN is a partnership between Prudential Holdings (Prudential) and Bank Simpanan Nasional (BSN), two financially strong companies in their respective fields of expertise.

Founded in 1848, Prudential began as a leading life and pensions provider in United Kingdom. Today, it is one of the world's largest financial services group. Through Prudential Assurance, the Prudential brand has been in Malaysia for over 80 years. BSN, launched in 1974, has today a 9 million customer base serviced by 5,100 employees in nearly 400 branches nationwide. It is a statutory body under the Ministry of Finance.

The partnership provides a solid structure for PruBSN in view of Prudential Assurance's strength in agency distribution as well as BSN's impressive corporate presence. The strong branding and identity of the two companies have created a vast opportunity for PruBSN to accelerate the growth of the Takaful industry in the country.

PruBSN's vision is to be a world class Shariah compliant financial solutions provider . We would also like to instill the importance of family value and the spirit of togetherness amongst its employees, partners and customers because in PruBSN,

We Understand, We Care.

Konsep Takaful


Takaful ialah satu konsep bantuan bersama berasaskan prinsip-prinsip berkongsi tanggungjawab, bekerjasama dan saling membantu menjaga kepentingan bersama. Setiap peserta menyumbang berasaskan Tabarru' (derma) kepada dana yang akan digunakan untuk membantu satu sama lain pada masa diperlukan.

Pelan Takafulink

Dapatkan Fleksibility untuk Menguruskan Keperluan
Anda yang Sentiasa Berubah

Keperluan hidup kita sentiasa berubah mengikut peredaran masa. Justeru, apabila keperluan hidup berubah, keutamaan kita turut berubah. Masaalahnya, kita juga mengubah perancang kewangan kita untuk diselaraskan dengan keutamaan hidup kita yang berubah.
Pelan Takafulink Prudential BSN ( PruBSN ) adalah pelan Takaful keluarga berkaitan dengan pelaburan yang berlandaskan prinsip-prinsip Syariah. Ia dirangka dengan matlamat untuk menangani keadaan-keadaan tidak menentu dalam hidup anda dengan memberi fleksibiliti kepada anda untuk mengawal hudup anda sepenuhnya. Dengan mematuhi nilai-nilai yang menjadi pegangan anda , ia juga membolehkan anda mengawal gaya hidup anda.

Bagaimana Pelan Takafulink Bertindak untuk Saya ?
Untuk Perlindung Anda:
Kami akan membantu anda merancang tahap perlindungan yang sesuai untuk anda dengan menjelaskan semua elemen Pelan Takafulink kepada anda.

Manfaat Asas Kematian:
Jumlah yang dilindungi dan nilai baki dalam Unit Akaun Peserta (PUA)* dan Akaun khas Individu (ISA)** akan dibayar sekiranya anda meninggal dunia.

* PUA adalah akaun unit-unit yang diperuntukan, bergantung kepada jumlah
sumbangan berkaitan yang dibayar.
**ISA adalah akaun sumbangan manfaat tambahan yang dibayar.

Hilang Upaya Penuh dan Kekal (HUPK):
Jumlah yang dilindungi akan dibayar sekiranya anda mangalami HUPK sebelum mencapai 60 tahun, manakala unit-unit dalam PUA dan nilai ISA akan kekal dalam akaun anda.
Manfaat Pilihan & Tambahan
Accidental Death and Disablement,
Accidental Medical Reimbursement:
Memberi manfaat kemalangan untuk ditambah kepada manfaat perlindungan utama anda.

Medical Cover:
Sekiranya anda dimasukkan ke Hospital disebabkan kesakitan atau kecederaan, anda akan menerima bayaran tunai tetap untuk Bantuan kemasukan Hospital, Bantuan Penjagaan Rapi dan Bantuan Prosedur Pembedahan.

Major Medical Cover:

Member perlindungan perubatan bagi manfaat Hospital dan Pembedahan dan Rawatan pesakit luar sekiranya anda dimasukkan ke Hospital atau memerlukan rawatan pesakit luar disebabkan kesakitan atau kecederaan. Ini juga termasuk bantuan perubatan kecemasan.


Hospital Benefit:
Memberikan bantuan tunai harian sekiranya anda dimasukkan ke Hospital.

Disability Provider, Crisis Cover Income:
Manfaat ini dibayar setiap tahun sekiranya anda mengalami HUPK atau penyakit kritikal sebelum mencapai usia 60 tahun.


Crisis Shield / Critical Illness ( 36 jenis penyakit ):
Memberi perlindungan daripada penyakit kritikal, yang sedia untuk digunakan disaat-saat anda paling memerlukan.


Weekly Indemnity:
Memberi bantuan tunai mingguan jika peserta kehilangan upaya disebabkan kemalangan.


Contributor:
Membayar manfaat tahunan ( FOC ) sekiranya anda diserang penyakit kritikal. Bayaran dihentikan
apabila anda meninggal dunia.


Spouse or Parent Contributor:
Sekiranya pasangan atau ibubapa anda meninggal dunia , atau mengalami HUPK sebelum mencapai usia 60 tahun atau disahkan mengidap penyakit kritikal, manfaat ini akan membantu anda membayar sumbangan kepada pelan Takaful pada hadapan (FOC ).



Pelan Takafulink Cerdik


Sediakan pendidikan sewajarnya untuk anak anda

Pendidikan yang kukuh adalah hadiah paling berharga yang boleh anda berikan kepada anak anda . Namun , kos pendidikan di Universiti yang samakin meningkat dan perjalanan hidup yang tidak dapat dijangka menyebabkan kita harus menyediakan peruntukan untuk memastikan pendidikan anak-anak kita tidak terjejas.

Apabila anda memilih Takaful Cerdik , anda pasti yakin bahawa anda telah pun memberikan hadiah yang amat bermakna di dalam hidup anak anda. Tiada pelan lain yang selengkap atau semudah Takafulink Cerdik. Itulah yang menjadikan pelan ini suatu pelan yang tepat untuk anda dan anak anda.


Bagaimana Pelan Takafulink Berfungsi Untuk Saya?


Lindungi Masa Depan Pendidikan dan Kesejahteraan Hidup anak anda


Pelan Takaful Cerdik adalah pelan sumbangan tetap berkaitan pelaburan yang akan matang apabila anak anda mencapai usia 25 tahun. Pelan ini bukan sekadar memberi perlindungan untuk pendidikan dan kesejahteraan hidup anak anda , tetapi ia juga amat fleksibel untuk memenuhi keperluan anda dan anak anda yang sentiasa berubah mengikut masa.


Kini anda boleh memberi dua hadiah paling berharga untuk anak anda - pendidikan dan perlindungan - dalam kombinasi inovasi satu plan yang unik.



  • Manfaat Asas


Kematian:

Jumlah dilindungi dan baki nilai didalam Akaun Unit Peserta ( PUA )*, Akaun Khas Individu ( ISA )** dan Akaun Unit Pelaburan ( IUA )*** akan dibayar jika berlaku kematian.


* PUA adalah akaun di mana unut-unit diperuntukkan, bergantung

kepada jumlah sumbangan berkaitan yang dibayar dan lebihan , dan /

atau untung yang diperolehi.


** ISA adalah akaun di mana sumbangan manfaat tambahan dan lebihan ,

dan / atau untung yang diperolehi akan dibayar.


*** IUA adalah akaun gabungan di mana sumbangan manfaat

tambahan Takaful Saver diperuntukan.


Hilang Upaya Penuh dan Kekal ( HUPK ):

Jumlah yang dilindungi akan dibayar sekiranya anda mangalami HUPK sebelum berusia 25 tahun, manakala unit-unit dalam PUA dan nilai IUA dan nilai ISA anda kekal di dalam akaun anda.


Sekiranya anak anda meninggal dunia atau mengalami HUPK sebelum berusia 5 tahun, pembahagian jumlah dilindungi yang akan dibayar adalah seperti berikut.


Accidental Death and Disablement:

Memberi manfaat kemalangan untuk ditambah kepada manfaat perlindungan utama anda.



Medical Cover:
Sekiranya anda dimasukkan ke Hospital disebabkan kesakitan atau kecederaan, anda akan menerima bayaran tunai tetap untuk Bantuan kemasukan Hospital, Bantuan Penjagaan Rapi dan Bantuan Prosedur Pembedahan.


Major Medical Cover:
Member perlindungan perubatan bagi manfaat Hospital dan Pembedahan dan Rawatan pesakit luar sekiranya anda dimasukkan ke Hospital atau memerlukan rawatan pesakit luar disebabkan kesakitan atau kecederaan. Ini juga termasuk bantuan perubatan kecemasan.


Hospital Benefit:
Memberikan bantuan tunai harian sekiranya anda dimasukkan ke Hospital.


Disability Provider:
Manfaat ini dibayar setiap tahun sekiranya anda mengalami HUPK atau penyakit kritikal sebelum mencapai usia 25 tahun.



Crisis Shield:
Memberi perlindungan daripada penyakit kritikal, yang sedia untuk digunakan disaat-saat anda paling memerlukan.


Contributor:
Membayar manfaat tahunan ( FOC ) sekiranya anda diserang penyakit kritikal. Bayaran dihentikan apabila anda meninggal dunia.


Parent Contributor:
Sekiranya ibubapa peserta meninggal dunia atau mengalami HUPK sebelum mencapai usia 60 tahun atau disahkan mengidap penyakit kritikal, manfaat ini akan membantu peserta membayar sumbangan kepada pelan Takaful pada hadapan (FOC ). Bayaran manfaat tahunan akan dihentikan apabila peserta meninggal dunia atau mencapai usia 25 tahun.



Takaful Saver:
Takaful Saver membolehkan peserta menambah sumbangan tetap bagi tujuan pelaburan, yang mana sumbangan akan digunakan untuk membeli unit-unit di dalam Akaun unit pelaburan ( IUA ). Peserta yang menyertai Takafulink Cerdik dengan tempoh takaful kurang atau sama dengan 20 tahun adalah diwajibkan mengambil Takaful Saver dengan sumbangan menyamai sumbangan tetap Takafulink Cerdik.


Takaful Saver Contributor:
Membayar sumbangan tetap Takaful Saver sekiranya peserta menghidap penyakit kritikal.


Takaful Saver Parent Contributor:
Sekiranya ibubapa peserta meninggal dunia atau mengalami HUPK sebelum umur 60 tahun atau disahkan menghidap penyakit kritikal, manfaat ini akan membantu membayar sumbangan Takaful Saver pada masa hadapan.


  • ££ Sijil ini mungkin melayakkan anda menerima pelepasan
cukai pendidikan sebanyak RM3000.


Takaful Saver

Hari ini menabung sikit, esok pula hasilnya membukit
Ketika merancang perlindungan untuk menghadapi perkara yang tidak diingini, anda juga boleh merancang untuk perkara yang ingini. Seperti mimiliki kediaman impian, membiyai anak-anak melanjutkan pelajaran atau bersara lebih awal.

Rider pelaburan Takaful Saver membolehkan anda mengecapi semua ini. Dengannya, anda boleh memilih untuk melabur terus ke dalam Dana Takafulink sambil menikmati perlindungan yang ditawarkan oleh pelan Takafulink anda.

Takaful Saver membolehkan anda menikmati lebih lagi dari pelan Takafulink anda kerana ia menawarkan pelan yang lebih fleksible untuk menepati keperluan anda yang sering berubah.

Bagaimana Takaful Saver dikendalikan ?
Setelah menyertai Takaful Saver, para peserta Takafulink boleh membuat caruman tetap ke Akaun Unit Pelaburan (IUA) untuk membeli unit-unit di dalam Dana Takafulink yang dipilih.

  • Caruman tetap minimum: RM10 sebulan

  • Caruman tetap maksimum: (Caruman tahunan Takafulink) X 5
Penambahan Caruman
Peserta juga boleh menambah caruman tunggal ke dalam IUA mereka pada bila-bila masa.

  • Penambahan minimum: RM1,000

  • Penambahan maksimum: Tiada had
Memandang kan 95% daripada caruman tetap Takaful Saver diperuntukkan untuk membeli unit-unit Dana Takafulink, rider ini membolehkan para peserta menambah caruman mereka untuk simpanan dan pelaburan.



Nota:

  • Baki 5% lagi diperuntukan untuk yuran Wakalah bagi komisyen ejen dan perbelanjaan berkaitan agihan.


  • Caruman Takaful Saver adalah berasingan samasekali dengan Takafulink.

  • Apabila berlaku kematian , Hilang Upaya penuh & kekal (HUPK) atau Sijil mencapai tarikh matang, baki unit di dalam IUA akan dibayar kepada para peserta.


Manfaat Tambahan



Takaful Saver Contributor:

Membayar caruman tetap kepada peserta Takaful Saver sekiranya peserta mengidap penyakit kritikal


Takaful Saver Parent Contributor atau Takaful Saver Spouse Contributor :



Sekiranya ibu bapa atau Pasangan peserta meninggal dunia, mengalami HUPK atau disahkan mengidap penyakit kritikal, manfaat ini akan membantu membayar caruman kepada pelan Takaful peserta dimasa hadapan.



Bayaran manfaat tahunan akan dihentikan apabila peserta meninggal dunia atau mencapai usia 60 tahun.



Siapa yang boleh menyertai Takaful Saver ?

Mana-mana peserta dan / atau pencarum Takafulink.


Kad Perubatan Takaful MediAssist


Kebenaran Tentang Penghospitalan


Perlindungan kesihatan adalah satu komponen utama sebuah pelan kewangan yang menyeluruh. Masa kini, kos rawatan hospital semakin meningkat dan boleh menjadi terlalu mahal bagi sesetengah orang.

Ramai yang beranggapan bahawa majikan mereka telah menyediakan perlindungan kos perubatan yang secukupnya untuk diri mereka.


Namun, mereka tidak menyedari kesan buruk akibat tidak membuat persediaan awal bagi menghadapi ketidaktentuan, sehinggalah mereka dimasukkan ke hospital.


Adakah anda tahu bahawa kos perbelanjaan perubatan lazimnya akan berterusan walaupun seseorang itu telah keluar dari hospital? Seseorang itu boleh dibebani dengan kos-kos rawatan akibat daripada rawatan lanjut, dialisis buah pinggang, rawatan kemoterapi atau penjagaan oleh jururawat di rumah.


Di Prudential BSN Takaful Berhad (PruBSN), kami memahami keperluan pelanggan-pelanggan kami. Oleh itu kami menawarkan pelan Major Medical Cover (MMC) sebagai salah satu manfaat tambahan, bertujuan untuk melindungi anda sehingga umur 70 tahun dari kos-kos penghospitalan utama.


Bayangkan anda mempunyai sebuah pelan perubatan yang memudahkan anda untuk dimasukkan ke mana-mana hospital panel PruBSN dan menjaga kos-kos perubatan setelah keluar dari hospital. Hebat bukan?


Apakah MMC?


MMC adalah satu manfaat tambahan perubatan yang menyeluruh yang boleh disertakan bersama pelan takaful anda:

1. Had Tahunan Yang Tinggi

2. Kebebasan Memilih Hospital-Hospital dan Doktor-Doktor

3. Perlindungan 24 Jam Di Seluruh Dunia

4. Perkhidmatan Hospital Rangkaian Di Hospital Tertentu

5. Jadual Pembedahan Tanpa Sekatan

6. Manfaat Yang Termasuk Cukai Perkhidmatan

7. Rawatan Sebelum Masuk Dan Selepas Keluar Hospital

8. Penjagaan Jururawat Di Rumah

9. Pembedahan Balik Hari

10. Rawatan Kecemasan Pesakit Luar Untuk Kecederaan Akibat Kemalangan

11. Rawatan Pesakit Luar Bagi Penyakit Barah Dan Dialisis Buah Pinggang

12. Bantuan Perubatan Kecemasan Antarabangsa Dan Tempatan


Sebagai tambahan, anda akan diberi kad Takaful MediAssist, yang memberi perkhidmatan 24 Jam, di seluruh dunia dan Bantuan Perubatan Kecemasan. Kami juga mempunyai lebih kurang 60 hospital swasta ekslusif di seluruh Malaysia.


Perlindungan bermula serta-merta selepas penerimaan bagi kemasukan hospital akibat kemalangan dan 30 hari selepas penerimaan bagi akibat-akibat lain.

TAKAFUL PUTERI - Untuk Wanita Sahaja

















Apakah TAKAFUL PUTERI?

TAKAFUL PUTERI ialah satu polisi hayat yang direka untuk melindungi anda daripada tekanan kewangan disebabkan oleh penyakit wanita, kematian atau kehilangan upaya sehingga tamat tempoh polisi.

selain itu, polisi ini juga membayar manfaat pada pelbagai peringkat kehidupan. pada tarikh tamat tempoh polisi, TAKAFUL PUTERI akan membayar balik semua premium yang sudah dibayar ditolak tuntutan yang sudah dibuat.

Apakah Kelebihannya?


Terdapat 3 pelan utama:

Pelan 1 - RM50,000
Pelan 2 - RM100,000
Pelan 3 - RM150,00






Apakah Perlindungannya?






MANFAAT PENYAKIT WANITA

1. Kanser Wanita (Kanser Payudara, Uteri Serviks, Tiub Falopia,
Ovari, Uterus dan Vagina/Vulva)









2. Lupus Eritematosus Sistemik dengan Lupus Nefritis (SLE)















3. Artritis Reumatoid dengan Komplikasi


4. Pembedahan Rekonstruksi Muka kerana Kemalangan


5. Pemindahan Kulit kerana Kebakaran


6. Pemindahan Kulit kerana Kanser Kulit


7. Karsinoma-in-situ Payudara atau Uteri Serviks


Mother Care Benefit


8. Komplikasi Kehamilan



- Penyebaran Penggumpalan Intravaskular
(selepas hamil 7 bulan)




- Kehamilan Ektopik ( kandungan luar rahim )



- Kandungan Molar



- Kematian Fetus (selepas 195 hari mengandung)



- Kematian Anak (dalam tempoh

30 hari selepas lahir)





9. Penyakit Kongenital Bayi (hidup lebih daripada 30 hari selepas lahir dan didiagnos dalam tempoh 2 tahun selepas lahir)




- Kecacatan Ventrikel Septum




- Kecacatan Atrium Septum




- Sindrom Down





- Spina Bifida










- Tetralogi Fallot













- Transposisi Pembuluh Utama












36 Jenis Penyakit Kritikal

Sekiranya Anda mengalami salah satu 36 penyakit, maka
Polisi Anda ditanggung oleh Takaful dan tidak perlu
menyumbang premiun lagi.

1. Serangan Penyakit Jantung

2. Penyakit Arteri Koronari Yang memerlukan Pembedahan

3. Strok4. Kanser

5. Kegagalan Ginjal (Buah Pinggang)

6. Penyakit Kelumpuhan /Paraplegia

7. Pemindahan Organ Utama8. Sklerosis Pelbagai / Berbilang

9. Hepatitis Virus Fulminan

10. Hypertensi Arteri Pulmonari Utama

11. Koma

12. Buta

13. Penggantian Injap Jantung

14. Pembedahan Aorta

15. Penyakit Alzheimer

16. Hilang Pendengaran / Pekak

17. Hilang Percakapan

18. Kebakaran Parah

19. Penyakit Membawa Maut

20. AIDS Disebabkan Pemindahan Darah

21. Penyakit Motor Neuron

22. Penyakit Parkinson

23. Penyakit Hati Kronik

24. Penyakit Paru-paru Kronik

25. Anaemia Aplastik26. Distrofi Otot

27. Poliomielitis

28. Meningitis Bakteria

29. Tumor Otak Benigna

30. Eusefalitis

31. AIDS Termanifestasi Sepenuhnya (Full Blown AIDS)

32. Lain-lain Penyakit Koronari Arteri Yang Serius

33. Pembedahan Otak

34. Sindrom ‘APPALIC’

35. Kecederaan Kepala Utama

36. Kehilangan Anggota Badan

Rabu, 6 Ogos 2008

Senarai Panel Hospital Prudential BSN Takaful

KUALA LUMPUR / SELANGOR

Pantai Cheras Medical Centre1
Jalan 1/96A

Taman Cheras Makmur
56100 Kuala Lumpur
Tel : 03-9132 2022
Fax : 03-9132 0732

Sentosa Medical Centre
36 Jalan Chemur

Kompleks Damai
50400 Kuala Lumpur
Tel : 03-4043 7166
Fax : 03-4043 7661

Pantai Indah Medical Centre
Jalan Perubatan 1
Pandan Indah
55100 Kuala Lumpur
Tel : 03-4289 2828
Fax : 03-4289 2829

Tung Shin Hospital
102 Jalan Pudu
55100 Kuala Lumpur
Tel : 03-2072 1655
Fax : 03-2070 0345

Hospital Pusrawi Sdn Bhd
Lot 149 Jalan Tun Razak
50400 Kuala Lumpur
Tel : 03-2687 5000
Fax : 03-2687 5016

Assunta Hospital
Jalan Templer
46900 Petaling Jaya

Selangor
Tel : 03-7680 7000 /03-7781 6902
Fax : 03-7781 4933

Gleneagles Hospital
Kuala Lumpur282 & 286
Jalan Ampang
50450 Kuala Lumpur
Tel : 03-4255 2707
Fax : 03-4255 2711

Subang Jaya Medical Centre

1, Jalan SS12/1A
47500 Subang Jaya

Selangor
Tel : 03-56341212
Fax : 03-5630 6075

Sri Kota Medical Centre
Jalan Mohet
41000 Klang

Selangor
Tel :03-3373 3636
Fax : 03-3376 3888

KPJ Kajang Specialist Hospital
(formerly known as Sentosa Medical Centre Kajang)
Batu 14, Jalan Cheras
43000 Kajang

Selangor
Tel : 03-8769 2999
Fax : 03-8769 2808

Sunway Medical Center
No. 5, Jln Lagoon Selatan

Bandar Sunway
46150 Petaling Jaya

Selangor
Tel : 03-7491 9191
Fax : 03-7491 0242

Ampang Puteri Specialist Hospital
No.1, Jalan Mamanda 9
Taman Dato' Ahmad Razali
68000 Ampang

Selangor
Tel : 03-4270 2500
Fax : 03-4270 2443

Tawakal Hospital202-A
Jalan Pahang

53000 Kuala Lumpur
Tel : 03-4023 3599
Fax : 03-4022 8063

Damansara Specialist Hospital
No. 119 Jalan SS 20/1047400
Petaling Jaya

Selangor
Tel : 03-7722 2692
Fax : 03-4270 2443

Pantai Medical Centre

8, Jalan Bukit Pantai
59100 Kuala Lumpur
Tel : 03-2296 0888
Fax : 03-22960832

Pantai Klang Specialist Medical Centre
Lot 5921, Persiaran Raja Muda Musa
41200 Klang

Selangor
Tel : 03 – 3372 5553

Columbia Asia Sdn Bhd
No. 1 Lebuh PuteriBandar Puteri Puchong
47100 Puchong

Selangor
Tel : 03 – 8064 8788

NEGERI SEMBILAN

Columbia Asia Medical Centre
292 Jalan Haruan 2

Oakland Commercial Centre
70300 Seremban

Negeri Sembilan
Tel : 06-601 1988
Fax : 06-601 1848

N.S Chinese Maternity Medical Centre
Jalan Tun Dr Ismail
70200 Seremban

Negeri Sembilan
Tel : 06-762 2104
Fax : 06-763 0407

Nilai Cancer InstitutePT 13747
Jalan BBN 2/1
71800 NilaiNegeri

Sembilan
Tel : 06-850 0999
Fax : 06-850 0733

Seremban Specialist Hospital
Lot PT 6219 & PT 6220Jln Tioman

1, Kemayan Square
70200 Seremban
Negeri Sembilan
Tel : 06-7677800
Fax : 06-7675900




MELAKA



Putra Specialist Hospital (Melaka) Sdn Bhd
(formerly known as The Southern Hospital, Melaka)
169, Jalan Bendahara
75100 Melaka
Tel : 06-283 5888
Fax : 06-281 0518



Hospital Pantai Ayer Keroh2418-1,
KM 8, Lebuh Ayer Keroh
75450 Melaka
Tel : 06-231 9999
Fax : 06-231 3299



Mahkota Medical Centre
3, Mahkota Melaka,
Jalan Merdeka
75000 Melaka
Tel : 06-281 3333



JOHOR



Medical Specialist Hospital
Wisma Maria,
Jalan Ngee Heng
80100 Johor Bharu
Johor
Tel : 07-224 3888
Fax : 07-223 6785



Pusat Pakar Kluang Utama
No. 1,Susur 1, Jalan Beasr
86000 Kluang
Johor
Tel : 07-771 8999
Fax : 07-772 8999



Putra Specialist Hospital (Batu Pahat)
(formerly known as The Southern Hospital, Batu Pahat)
No 1, Jln Peserai
83000 Batu Pahat
Johor
Tel : 07-413 3333
Fax : 07-413 3346

Johor Specialist Hospital
39-B Jalan Abdul Samad
80100 Johor Bahru
Johor
Tel : 07-2253000
Fax : 07-2248213



Puteri Specialist Center
33, Jalan Tun Razak (Susur 5)
80000 Johor Bahru
Johor
Tel : 07-2233377
Fax : 07-2238833



Hospital Pantai Batu Pahat
9S,Jalan Bintang Satu
Taman Koperasi Bahagia
83000 Batu Pahat
Johor
Tel : 07-433 8811
Fax : 07-433 1881



Kempas Medical CentreLot PTD 7522
Jalan Kempas Baru
81200 Johor Bahru
Johor
Tel : 07 -236 8999



PERAK



Pantai Putri,
Ipoh126,
Jalan Tambun
31400 Ipoh
Perak
Tel : 05-5484333
Fax : 05-5458168



Apollo Medical Centre
271,Jalan Taming Sari
34000 Taiping
Perak
Tel : 05-8056000
Fax : 05-8076000



Fatimah Hospital
1, Leboh Chew Peng LoonIpoh Gardens
31400 Ipoh
Perak
Tel : 05-5455777
Fax : 05-5499237



Ipoh Specialist Hospital
26, Jalan Raja Di Hilir
30350 Ipoh
Perak
Tel : 05-241 8777
Fax : 05-254 1888



PULAU PINANG



Bagan Specialist Centre
Jalan Bagan
113400 Butterworth
Tel : 04-3322800
Fax : 04-3312806



Pantai Mutiara Hospital
82, Jalan Tengah,
Bayan Baru
11900 Bayan Lepas,
Penang
Tel : 04-643 3888



Gleneagles Medical Centre
1, Jalan Pangkor
10050 Pulau Pinang
Tel : 04-2276111
Fax : 04-2262994



Penang Adventist Hospital
465, Jalan Burmah
10350 Pulau Pinang
Tel : 04-2227200
Fax : 04-2278512





Lam Wah Ee Hospital
141, Jalan Tan Sri The Ewe Lim
16000 Pulau Pinang
Tel : 04-6571888
Fax : 04-6570940



Tanjung Medical Centre
473, Jalan Burmah
10350 Pulau Pinang
Tel : 04-2262323
Fax: 04-2299008



Hope Children Hospital (Sg Ara )
66 & 68, Jalan Dato Ismail Hashim,
Sg Ara
11900 Bayan Lepas,
Pulau Pinang
Tel : 04-644 7557 / 04-644 1557
Fax : 04-646 1559



Hope Children Hospital (FARLIM)
26,26A,28 & 28A,Lintang Paya Terubong
311060 Pulau Pinang
Tel : 04-829 7926/ 04-826 6557
Fax : 04-829 7982



Loh Guan Lye Specialist Centre
19, Logan Road
10400 Pulau Pinang
Tel : 04-2388888
Fax : 04-2388983



Island Hospital
308Macalister Road
10450 Penang
Tel : 04-228 8222
Fax : 04- 226 7989



KEDAH



Metro Specialist Hospital
No 1, Lorong Metro
08000 Sungai Petani
Kedah
Tel : 04-4238888
Fax : 04-4258888



Putra Medical Centr
888, Jalan Sekerat
Off Jalan Putra
05100 Alor Star
Kedah
Tel : 04-7342888
Fax : 04-7348882


Kedah Medical Center
Pumpong
05250 Alor Setar
Kedah
Tel : 04-7308878
Fax : 04-7332869



Strand Hospital
1,Persiaran Cempaka
Bandar Aman Jaya
08000 Sungai Petani
Kedah
Tel : 04-4428888
Fax : 04-4428889



KELANTAN



Universiti Sains MalaysiaUSM,
Kampus Kesihatan
16150 Kubang Kerian
Kota Bharu,
Kelantan
Tel : 09-766 3137

Perdana Specialist Hospital
Lot PT37 & PT600Seksyen 14,
Jalan Bayam
15200 Kota Bharu
Kelantan
Tel : 09-745 8000
Fax : 09-747 2877

Kota Bharu Medical Centre
P.T 179-184
Jln. Sultan Yahya Petra,
Lundang15150 Kota Bharu
Kelantan
Tel : 09-743 3399
Fax : 09-747 8271

TERENGGANU

Kuala Terengganu Specialist Hospital
No. 443B, Jalan Kamarudin
20400 Kuala Terengganu
Terengganu
Tel : 09-624 5353 09
Fax : 09-626 5211

PAHANG

Kuantan Medical Centre
1 Jalan Tun Ismail
925000 Kuantan
Pahang
Tel : 09-514 2828
Fax : 09-516 3753

Kuantan Specialist Hospital
51 Jalan Alor Akar
25250 Kuantan
Pahang
Tel : 09-567 8588
Fax : 09-567 8098

SABAH

Sabah Medical Centre
Lorong Bersatu
Off Jalan Damai, Luyang
88300 Kota Kinabalu
Sabah
Tel 088-222922
Fax : 088-243540

Rafflesia Medical Centre
Lot 5, 6, 7, 8, Milennium Commercial Centre
Off Jalan Lintas, Kepayan
8200 Penampang,
Kota Kinabalu
Sabah
Tel : 088-272630
Fax : 088-272640

Damai Specialist CentreDSC Building,
Lorong Pokok Tepus 1
Off Jalan Damai
88300 Kota Kinabalu
Sabah
Tel : 088-222922
Fax : 088-243540

SARAWAK

Normah Specialist Medical Centre
Lot 937, Sek 30,
KTLDJalan Tun Abdul Rahman,
Petra Jaya
93050 Kuching
Sarawak
Tel : 082-440055
Fax : 082-442600

Rejang Medical Centre
29, Jalan Pedada
96008 Sibu
Sarawak
Tel : 084-330733
Fax : 084-327342

Sibu Specialist Medical Centre
52A-F, Brooke Drive9
6000 Sibu
Sarawak
Tel : 084-218800
Fax : 084-219900

Timberland Medical Centre
Lot 5164-5165,
Blk 16, KCLDTaman Timberland,
Rock Road
93250 Kuching
Sarawak
Tel : 082-234466
Fax : 082-244273

Columbia Medical Centre,
MiriLot 1035-1039,
Jalan Bulan SabitCDT
15598009 Miri
Sarawak
Tel : 085-437755
Fax : 085-425677

Kuching Specialist Hospital
Lot 10420 Block 11,
Tabuan Stutong Commercial Center
Jalan Setia Raja
93350 Kuching
Sarawak
Tel : 082-365777
Fax : 082-364666

No.1 Di Malaysia - Prudential BSN Takaful




Terima kasih kepada semua pelanggan kerana meletakkan kami sebagai Syarikat Takaful No. 1 di Malaysia.

Reader's Degest - Prudential Jenama Paling Dipercayai












Bukti Pembayaran Tuntutan

Ramai orang kata insurans ni nak masuk je senang, tapi bila nak claim susah bukan main. Ada juga yang kata, insurans ni menipu, bila buat claim tak dapat... So, kat sini saya tunjukkan contoh-contoh claim yang telah dibuat dan Prudential dah bayar. Harap tak akan ada keraguan lagi selepas ini yer...


Kes 1
Tuntutan Penyakit KritikalUmur 32 Tahun, Penyakit LeukemiaJumlah Tuntutan : RM50,000

Kes 2

Tuntutan Penyakit KritikalUmur 44 Tahun, Penyakit JantungJumlah Tuntutan : RM30,000

Kes 3

Tuntutan Penyakit KritikalUmur 35 Tahun, Penyakit Kanser UsusJumlah Tuntutan : RM40,000
Kes 4

Tuntutan Manfaat KematianUmur Anak 17 Tahun, Penyakit Buah PinggangJumlah Tuntutan : RM22,434.58
Kes 5
Terbaru, Umur 24 Tahun,
Demam Denggi


Total Bil : RM 2,785.60
Prudential tanggung RM2,420.60, Client bayar RM365.00 (ko-takaful RM300, RM65 lagi tu amount not entitled). Sekarang ni tengah tunggu claim Hospital Benefit, RM200 sehari. Client masuk wad 6 hari, so dapatlah nanti RM1,200.
Claim Hospital Benefit RM1,200

Prudential Offices

HEAD OFFICE
Level 8A, FLOOR,
MENARA PRUDENTIAL
NO. 10, JALAN SULTAN ISMAIL
50250 KUALA LUMPUR.
P.O BOX 10073, 50704 KUALA LUMPUR


HQ COUNTER
GROUND FLOOR,
MENARA PRUDENTIAL
NO. 10, JALAN SULTAN ISMAIL
50250 KUALA LUMPUR.

CUSTOMER SERVICE
TEL : 603-2053 7188
Fax : 603-2072 6188
EMAIL : customer@prubsn.com.my
Website : www.prubsn.com.my

KUALA LUMPUR

LOT 3A-01-GR
JALAN WANGSA DELIMA
10 D'WANGSA
53000 WANGSA MAJU
KUALA LUMPUR
CUSTOMER CARE LINE: 03-2053 7188

LEVEL 28, MENARA PROMET
JALAN SULTAN ISMAIL
50250 KUALA LUMPUR
TEL: 03-21450303
FAX: 03-21453577

SELANGOR

NO. 5-2F
JALAN BOLING PADANG H 13/H
SEKSYEN 13
40100 SHAH ALAM
SELANGOR DARUL EHSAN
TEL: 013 3256 153

UNIT 108, BLOCK B,
PUSAT DAGANGAN PHILEO DAMANSARA
NO. 9, JALAN 16/11
OFF JALAN DAMANSARA
46350 PETALING JAYA
SELANGOR DARUL EHSAN
TEL: 03-76663888
FAX: 03-76603160

G-29, BLOCK A,
GROUND FLOOR – 17th FLOOR,
DAMANSARA INTAN
NO: 1, JALAN SS20/27
47400 PETALING JAYA
SELANGOR DARUL EHSAN
TEL: 03-77271488
FAX: 03-77261364

NO. 71, JALAN SS23/15
TAMAN SEA
47400 PETALING JAYA
SELANGOR DARUL EHSAN
TEL: 03-78039930
FAX: 03-78044194

NO. 6, JALAN USJ 9/5T
UEP SUBANG JAYA
47620 SUBANG JAYA
SELANGOR DARUL EHSAN
TEL: 03-80245682
FAX: 03-80245681

NO. 1, 2nd FLOOR,
SINMAR BUILDING
JALAN ANGSA,
TAMAN BERKELEY
41150 KLANG
SELANGOR DARUL EHSAN
TEL: 03-33432991
FAX: 03-33439937

LOT 33, NO. 5th FLOOR,
TOWER 3,JAYA 33,
JALAN SEMANGAT,SEKSYEN 13
46100 PETALING JAYA
SELANGOR DARUL EHSAN
TEL: 03-77216800
FAX: 03-79606399

NEGERI SEMBILAN

NO. 19 & 20,
JALAN RAJA MUDA
72100 BAHAU
NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS
TEL: 06-4548973
FAX: 06-4544877

NO. 103 – 106, JALAN TOMAN 5
KEMAYAN SQUARE
70200 SEREMBAN
NEGERI SEMBILAN DARUL KHUSUS
TEL : 06-7611868
FAX : 06-7615989

MALACCA

NO. 2 & 4,
JALAN KESIDANG 3/11
LORONG 1, MELAKA MALL
OFF JALAN TUN PERAK
75300 MELAKA
TEL: 06-3373915
FAX: 06-3373905

JOHOR

LEVEL 22, CITY PLAZA
NO. 21, JALAN TEBRAU
80300 JOHOR BAHRU
JOHOR DARUL TAKZIM
TEL: 07-3381080
FAX: 07-3346727

NO. 1, GROUND FLOOR,
JALAN RAMBUTAN
86000 KLUANG
JOHOR DARUL TAKZIM
TEL: 07-7728880
FAX: 07-7728800

NO. 1, GROUND FLOOR
PUSAT PERNIAGAAN SULAIMAN
JALAN SULAIMAN
84000 MUAR
JOHOR DARUL TAKZIM
TEL: 06-9565688
FAX: 06-9515996

10TH FLOOR, WISMA SING LONG
NO. 9, JALAN ZABEDAH
83000 BATU PAHAT
JOHOR DARUL TAKZIM
TEL: 07-4367888
FAX: 07-4388200

NO. 1848, JALAN JAMALUANG
TAMAN MERSING
86800 MERSING
JOHOR DARUL TAKZIM
TEL: 07-7991401
FAX: 07-7997162

NO. 10, 1st & 2nd FLOOR
JALAN MUHIBAH 1
TAMAN MUHIBAH
BANDAR UTAMA
85000 SEGAMAT
JOHOR DARUL TAKZIM
TEL: 07-9325388
FAX: 07-9317288

PAHANG

NO. A125, JALAN TUN ISMAIL
SRI DAGANGAN KUANTAN
25000 KUANTAN
PAHANG DARUL MAKMUR
TEL: 09-5156949
FAX: 09-5156950

LOT P.T. 16483 & LOT P.T. 16482
JALAN TRAS
27600 RAUB
PAHANG DARUL MAKMUR
TEL: 09-3556633
FAX: 09-3558633

NO. 123, JALAN TEMERLOH
28400 MENTAKAB
PAHANG DARUL MAKMUR
TEL: 09-2774196
FAX: 09-2783196

P-19-1, P-19-2 & P-18-2,
JALAN CHUI YIN
28700 BENTONG
PAHANG DARUL MAKMUR
TEL: 09-2225222
FAX: 09-2222000

TERENGGANU

NO. 15, 1st FLOOR,
JALAN BATAS BARU
20300 KUALA TERENGGANU
TERENGGANU DARUL IMAN
TEL: 09-6220512
FAX: 09-6244053

KELANTAN

LOT NO. 1432,
TAMAN KOPERATIF
JALAN WAKAF MEK ZAINAB
MUKIM PADANG GARONG
15300 KOTA BHARU
KELANTAN DARUL NAIM
TEL: 09-7485550
FAX: 09-7485360

PERLIS

NO. 267, 1st FLOOR
TAMAN PENGKALAN ASSAM
JALAN KANGAR BARU
01000 KANGAR
PERLIS INDERA KAYANGAN
TEL: 04-9777941
FAX: 04-9771380

KEDAH

NO. 1070 & 1071,
2nd FLOORWISMA PRUDENTIAL
JALAN TELUK WANJAH
05594 ALOR SETAR
KEDAH DARUL AMAN
TEL: 04-7300029
FAX: 04-7346486

LOT 19748 & 19749,
A-1 GROUND FLOOR
HADAPAN SEKOLAH MENENGAH
CHE TOMBAKAR ARANG
08000 SUNGAI PETANI
KEDAH DARUL AMAN
TEL: 04-4226814
FAX: 04-4227200

PENANG

NO. 41, 6th FLOOR,
WISMA PRUDENTIAL
JALAN CANTONMENT
10250 PENANG
TEL: 04-2291919
FAX: 04-2261989

LEVEL 17, 18 & 19,
MENARA KWSP
NO. 38, JALAN SULTAN AHMAD SHAH
10050 PENANG
TEL: 04-2288878
FAX: 04-2293351

NO. 1, GROUND FLOOR
JALAN TODAK 4,
PUSAT BANDAR BANDAR
SEBERANG JAYA
13700 PERAI
TEL: 04-3988811
FAX: 04-3977682

PERAK

NO. 35-37,
WISMA PRUDENTIAL
JALAN SEENIVASAGAM
30450 IPOH
PERAK DARUL RIDZUAN
TEL: 05-2540197
FAX: 05-2534818

NO. 125, GROUND FLOOR
JALAN BARRACK
34000 TAIPING
PERAK DARUL RIDZUAN
TEL: 05-8082801
FAX: 05-8078019

NO. 13, GROUND FLOOR
TAMAN SITIAWAN
132000 SITIAWAN
PERAK DARUL RIDZUAN
TEL: 05-6911948
FAX: 05-6927067

NO. 36, 1st FLOOR,
MEDAN MAHKOTA,
JALAN PASAR
36000 TELUK INTAN
PERAK DARUL RIDZUAN
TEL: 05-6226553
FAX: 05-6233831

SARAWAK

GROUND FLOOR,
WISMA PRUDENTIAL
LOT 70, SECTION 54
JALAN ABELL
93100 KUCHING
SARAWAK
TEL: 082-423393
FAX: 082-251836

NO. 45, GROUND FLOOR
BROOKE ROAD
98000 MIRI
SARAWAK
TEL: 085-434679
FAX: 085-420749

NO. 16C, GROUND FLOOR
LANANG ROAD
96000 SIBU
SARAWAK
TEL: 084-328749
FAX: 084-329375

TKT G KEMENA
COMMERCIAL CENTRE
237 JALAN TANJUNG BATU
97000 BINTULU
SARAWAK
TEL: 086-334541
FAX: 086-314510

SABAH

GROUND FLOOR,
LOT 1 & 8BLOCK A
BANDARAN BARU
91000 TAWAU
SABAH
TEL: 089-765637
FAX: 089-775737

3rd & 4th FLOOR,
WISMA PRUDENTIAL
KOLAM PLAZA
OFF JALAN LINTAS LUYANG
88300 KOTA KINABALU
SABAH
TEL: 088-238322
FAX: 088-231008

LOT 1 & 2, 1st FLOOR,
BLOCK 20BANDAR INDAH MILE 4,
NORTH ROAD
90000 SANDAKAN
SABAH
TEL: 089-21096
FAX: 089-210967

Contoh Proposal Pelan Takafulink

Berikut adalah penerangan berhubung Pelan Takafulink. Penerangan ini adalah berdasarkan peserta dengan maklumat seperti berikut:

1. Wanita
2. Berumur 26 Tahun
3. Kelas Pekerjaan 1
4. Tidak Merokok
5. Caruman bulanan RM200

Proposal lengkap dalam bentuk PDF boleh anda download di sini

Penerangan Proposal Pelan Takafulink

1. Basic/TPD - Manfaat Kematian Atau Hilang Upaya Kekal.
Perlindungan sehingga umur 80 tahun. Jika berlaku kematian atau hilang upaya kekal, waris atau peserta akan mendapat manfaat sebanyak RM150,000

2. Crisis Shield - Manfaat Penyakit Kritikal.
Perlindungan sehingga umur 80tahun. Jika peserta disahkan mendapat salah satu daripada 36 jenis penyakit kritikal, peserta akan menerima RM50,000

3. ADD - Manfaat Kemalangan dan Kematian Akibat Kemalangan.
Perlindungan sehingga umur 70 tahun. Jika peserta meninggal dunia akibat kemalangan, manfaat kematian adalah sebanyak RM220,000 (Basic + ADD). Jika kematian akibat kemalangan semasa menaiki kenderaan awam di darat, manfaat kematianadalah RM290,000 (Basic + (ADD) x2). Jika kemalangan mengakibatkankehilangan anggota badan boleh claim sehingga RM70,000.

4. MMC100 - Major Medical Cover / Kad Perubatan Takaful MediAssist.
Perlindungan sebanyak RM150,000 untuk rawatan di hospital panel. Perlindungan sehingga umur 70 tahun. Had maksimum sehingga umur 70 tahun adalah RM150,000 tertakluk kepada had RM50,000 setahun. Tertakluk kepada10% ko-takaful (min RM300, maksimum RM1,000)

5. Disability Provider - Manfaat Hilang Upaya.
Perlindungan sehingga umur 60 tahun. Jika peserta hilang upaya sebelum umur 60 tahun, kami akan membayar sebanyak RM5,000 tiap-tiap tahun sehingga umur 65 tahun.

6. Hospital Benefit - Manfaat Hospital.
Elaun hospital sebanyak RM200 sehari. Perlindungan sehingga umur 70 tahun. Jika peserta dimasukkan ke wad, beliau akan menerima elaun sebanyak RM200 sehari.

7. Weekly Indemnity - Manfaat Hilang Upaya Sementara.
Perlindungan sebanyak RM100 seminggu sehingga umur 70 tahun. Jika peserta ditimpa kemalangan yang menyebabkan dia tidak boleh bekerja (MC), peserta akan menerima elaun sebanyak RM100 seminggu.

8. Contributor - Manfaat Pembayar RM2,400 p.a
Perlindungan sekiranya peserta mendapat Penyakit Kritikal, peserta TIDAK PERLU membayar lagi caruman bulanan sehingga umur 80 tahun. Tetapi masih boleh menggunakan Medical Card dan memperolehi manfaat-manfaat lain sehingga umur 70 tahun.

Berdasarkan quotation ini, jumlah simpanan selama 30 tahun (umur 56 tahun) adalah sebanyak RM76,436 (rujuk m.s 3, Total Surrender Value). Duit ini boleh dikeluarkan bila-bila masa dengan syarat jumlah Total Surrender Value telah melebihi RM4,000. Contohnya jika Total Surrender Value ada RM10,000, peserta boleh mengeluarkan RM6,000. RM4,000 mesti ditinggalkan di dalam akaun simpanan.

Untuk penggunaan Medical Card, protection akan berkuatkuasa selepas 30 hari dari tarikh penerimaan oleh Prudential. Bagi kes kemalangan, protection adalah serta merta selepas penerimaan. Protection sepenuhnya untuk Penyakit Kritikal adalah selepas 120 hari.

Diharap penerangan ini memuaskan, sila hubungi saya untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut.

Sekian, terima kasih.

Hj. ZUL
Takaful Consultant
Prudential BSN Takaful Berhad
Mobile : 013-3256 153
Email : ameenhj.zul1969@yahoo.com.my

Contoh Proposal Pelan Takafulink Cerdik